Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ

Αυτή τη φορά αποφασίσαμε  να γνωρίσουμε από κοντά έναν μύθο. Μέσα από προσωπικά της αντικείμενα πλησιάσαμε μία  γυναίκα που  γνώρισε την αποθέωση, πάλεψε δυνατά στη ζωή της για να πετύχει  την παγκόσμια αναγνώριση, χειροκροτήθηκε και δοξάστηκε σ' όλον τον κόσμο, γνώρισε όμως και τη δυστυχία, την  απόρριψη  και την απέραντη θλίψη. 




Όλοι έχουμε ακούσει και έχουμε δεί πολλά αφιερώματα στην Μαρία Κάλλας, στο  Ίδρυμα Θεοχαράκη  όμως, είχαμε  την  ανεκτίμητη ευκαιρία  να την γνωρίσουμε πιο ουσιαστικά σαν άνθρωπο,  βλέποντας και θαυμάζοντας    αντικείμενα  που την συντρόφευσαν στην πολυκύμαντη ζωή της.



Εκεί λοιπόν  εκτίθενται  περισσότερα από διακόσια  τέτοια προσωπικά  αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ως φόρος τιμής στη διασημότερη Ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από 40 χρόνια.




Όλα αυτά τα άψυχα αντικείμενα που βρίσκονται στις προθήκες   παίρνουν ζωή μέσα από την ένταση και την λάμψη της δικής της ζωής. 








 Αφηγούνται  συναρπαστικές ιστορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, για την πορεία  και την προσφορά της στην τέχνη, της διασημότερης Ελληνίδας της σύγχρονης εποχής!
  

 Εκτίθενται για πρώτη φορά κοστούμια θεάτρου 







 




φορέματα από ρεσιτάλ,


















έπιπλά της



 κοσμήματα, 






ιδιόχειρες επιστολές, επιστολές συγγενών, φίλων και καλλιτεχνών, η ταυτότητά της, το διαβατήριό της, τα μαλλιά της που χάρισε στον αγαπημένο της μπάτλερ, το πιστοποιητικό θανάτου της, το πρώτο της αυτόγραφο που υπέγραψε σε ηλικία 15 ετών!

Από την παρτιτούρα της Traviata, ενός από τους πρώτους μεγάλους διεθνείς ρόλους της, όπου η Κάλλας, προκειμένου να αποστηθίσει ευκολότερα το ρόλο της είχε γράψει πάνω στο λιμπρέτο την ελληνική μετάφρασή του,



ως το αγαπημένο φλυτζάνι του Αριστοτέλη Ωνάση, 






αντικείμενα από τη θαλαμηγό του “Χριστίνα”, προγράμματα από παραστάσεις κλπ. 






Η λυρική τραγουδίστρια του αιώνα που από την αρχή της καριέρας της είχε να παλέψει με την  παγερή μητέρα της και τα πολλά κιλά της  κατάφερε να γίνει μια κομψή και αέρινη παρουσία που ενέπνευσε έρωτες και πάθη! Δυστυχώς πέθανε μόνη, προδομένη και απογοητευμένη....





Το φλυτζάνι της, το άρωμά της  και ο σταυρός της βρέθηκαν  στο διαμέρισμά της στο Παρίσι,  εκεί όπου έφυγε από αυτή τη ζωή.







Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Ελένη Μπαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου