Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ!

 Ηρθε λοιπόν και το 2018! Αφού ανταλλάξαμε ευχές  για να είναι τυχερό και ευτυχισμένο, και  αφού το υποδεχτήκαμε με την μουσική  των Στράους  κατ΄ευθείαν από την Βιέννη, φάγαμε σε οικογενειακά τραπέζια, κάποιοι  παρακολουθήσαμε θέατρο, οι περισσότεροι  σινεμά,  νάμαστε πάλι εδώ ξεκινώντας τις εβδομαδιαίες μας συναντήσεις με νέο κέφι και όρεξη παρά τον έναν ακόμη χρόνο που φορτωθήκαμε!
Αλλά όπως λέμε και στην πρώτη σελίδα του μπλόγκ μας, η ηλικία είναι για μας ένα νούμερο που δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι  η επιθυμία για την αναζήτηση της ομορφιάς, της τέχνης, της επιμόρφωσης, των νέων εμπειριών και πάνω από όλα της φιλίας και της συντροφικότητας. Η επιθυμία για ζωή! Ελπίζουμε λοιπόν και η νέα αυτή  χρονιά να είναι δημιουργική και ευχάριστη  για όλους μας και  να  την μοιραζόμαστε  με  αισιόδοξη ματιά! 

Και ξεκινάμε  με τρεις εκθέσεις εικαστικών δημιουργών  τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, που αυτές τις μέρες των γιορτών παρουσιάστηκαν στην Αθήνα προσφέροντας στους φιλότεχνους μια  αναπάντεχη ποικιλία από  στυλ και  τεχνοτροπίες.

Γιώργης Βαρλάμος (1922 - 2013)

Στο Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται τα "Αγριολούλουδα" του καλλιτέχνη. Ο Βαρλάμος, σπουδαίος ζωγράφος και χαράκτης, ζωγράφισε σ' αυτήν την συλλογή  λουλούδια που τα χαρακτηρίζει μια  ταπεινότητα: 

Φυτρώνουν μόνα τους  στις άκρες των δρόμων,  ανάμεσα στα βράχια  ή στους αγρούς, χωρίς  κανείς να τα καλλιεργεί και να τα φροντίζει. Μεγαλώνουν και ανθίζουν μόνα τους και ομορφαίνουν τον κόσμο!
 






Καμπανούλες παπαρούνες, κάπαρη, κυκλάμινα, χωνάκια μαργαρίτες, σε ακουαρέλες, ακρυλικά και χαρακτικά γέμισαν με χρώματα  τους τοίχους του μουσείου.












Γιάννης Γαϊτης (1923-1984)


Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων  τα γνωστά ανθρωπάκια του Γαϊτη παίζουν με την ταπεινή τους καθημερινότητα,  γίνονται μικροί ήρωες μιας ομοιόμορφης και συνηθισμένης  ζωής χωρίς  ιδιαίτερες εξάρσεις και  εκπλήξεις. 




Ομοιόμορφα είναι  κι αυτά,  με τα γεωμετρικά σχήματα στα σακάκια τους  και τα χαρακτηριστικά τους  καπελάκια!












Ο καλλιτέχνης συνήθιζε να λέει ότι  ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του σαν  ανθρωπάκι γιατί σου λέει "εγώ δεν είμαι αυτός". Κι όμως είναι..."











 Κωνσταντίνος Μαλέας  (1879 -1928)

 Στην ΣΤΟΑΡΤ  Κοραή συγκεντρώθηκαν έργα του σπουδαίου αυτού ζωγράφου από την πρώτη δεκαετία  της καλλιτεχνικής του καρριέρας, που  προμηνύουν  την μετέπειτα εξέλιξή του σαν έναν από τους σημαντικότερους  εκπροσώπους του μεταϊμπρεσσιονισμού στην Ελλάδα.



Αλλά στις μέρες των γιορτών μην νομίσετε ότι  είδαμε μόνο τέχνη!


 Ήπιαμε και  τους καφέδες μας  σε σούπερ στολισμένα μαγαζιά 
 όπως το Νοέλ,









και φάγαμε και   τους καθιερωμένους μας μεζέδες στα γνωστά μας  Καραμανλίδικα του Φάνη!




Ο  νέος χρόνος λοιπόν  ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Αλλά και οι οιωνοί να μην  αποδειχτούν τελικά  όσο καλοί τους περιμέναμε (γιατί έτσι γίνεται συνήθως), εμείς  δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να χάσουμε ούτε την αισιοδοξία μας ούτε το χαμόγελό μας!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ελένη Μπαρού











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου