Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ;

Προορισμός μας  εκείνο το πρωί ήταν  τα Αναφιώτικα. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε αυτόν  τον μικρό συνοικισμό που έχτισαν κάτω από την Ακρόπολη  οι Αναφιώτες, οι νησιώτες από την Ανάφη.  Είχαν έρθει να χτίσουν τ' Ανάκτορα κι άλλα δημόσια κτήρια της καινούργιας πρωτεύουσας και έφτιαξαν  τα σπίτια τους όπως ακριβώς ήταν και στο νησί τους. Ένας  περίπατος  στ' ανηφορικά σοκάκια της Πλάκας  στις παρυφές της Ακρόπολης,  είναι πάντα απολαυστικός.
Όμως, χωρίς να το καταλάβουμε  δεν στρίψαμε προς τα εκεί αλλά συνεχίσαμε  τον περιφερειακό του ιερού βράχου  και αντί για παραδοσιακά νησιώτικα σοκάκια  συναντήσαμε  κομψά νεοκλασικά σπίτια ανακαινισμένα με μεράκι από τους τυχερούς που τα κατοικούν.








 Βρήκαμε το Μετόχι του Παναγίου Τάφου  που είναι ο πρώτος  ναός στον οποίο  φτάνει το άγιο φως το βράδυ της Ανάστασης,



αλλά και το πρώτο  Ελληνικό  Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το1837 και αρχικά είχε 52 φοιτητές!  Τα ονόματά τους βρίσκονται στα αρχεία της κάθε σχολής  μαζί με τον τόπο καταγωγής του καθενός. Τα βιβλία ιατρικής  και τα εργαλεία της οδοντιατρικής σε μεταφέρουν κατευθείαν  στα μέσα του 19ου αιώνα!

Και κάποια στιγμή φτάσαμε  στους  " Διόσκορους " το γνωστό καφενείο δίπλα  στον  αρχαιολογικό χώρο  που βρίσκεται κι  ένα από τα πιο παλιά νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας, η οικία Κωλέττη Αυτό το σπίτι μάλιστα   επελέγη να στεγάσει το Μουσείο Καβάφη.


Απο εκεί πάνω  διακρίνεται  ο ναός του Ηφαίστου, το Θησείο όπως το λέμε, αλλά και όλη η πόλη που απλώνεται  απέραντη  κάτω από τον ανοιξιάτικό ήλιο. Πίσω μας ψηλά  η Ακρόπολη   και μπροστά μας οι μαργαρίτες   που είχαν ανθίσει ανάμεσα στις αρχαίες πέτρες.

 Ήπιαμε  το ελληνικό μας (τί άλλο ταίριαζε;) 
καφεδάκι,ρεμβάσαμε, αλλά και κουβεντιάσαμε για το μεγάλο πρόβλημα αισθητικής  που έχει αυτή η πόλη: Τα γκράφιτι - μουτζούρες  και τους άλλους βανδαλισμούς που συναντάς σε κάθε γωνιά της.  



Πώς μπόρεσε αλήθεια αυτός ο απόγονος   των μαστόρων  που έφτιαξαν κάποτε αυτά τα εκπληκτικά νεοκλασικά σπίτια  αλλά και  αυτών που τα ανακαίνισαν,  να μην αντέχει τόση ομορφιά και να θέλει - ο σύγχρονος Αττίλας-  να την καταστρέψει με μανία;  Τι μπορεί άραγε να έχει στο μυαλό του, να εκδικηθεί την αρχοντιά  που αποπνέουν  ή απλώς να κάνει την  άθλια πλάκα του?

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Ε. Μπαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου