Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ: Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος


Αυτή την εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ΚΠΙΣΝ και να παρακολουθήσουμε την ξενάγηση σ' αυτόν τον καταπληκτικό χώρο παιδείας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Η ξενάγηση εξελίχθηκε σ έναν ύμνο στην Αρχιτεκτονική και στη σύγχρονη τεχνολογία!
Ειδαμε και θαυμάσαμε ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά  έργα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, ένα δείγμα της παγκόσμιας πρωτοπορίας.

'Ενα επίπεδο αρχικά οικόπεδο που μεταμορφώθηκε σε ένα  όμορφο τοπίο, στο οποίο εκτός από τα επιβλητικά κτήρια που πρόκειται να στεγάσουν την Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, δημιουργήθηκε κι ένας τεχνητός λόφος όπου φυτεύτηκαν χιλιάδες φυτά, καθώς και ένα κανάλι με θαλασσινό νερό που μοιάζει να συνομιλεί με τη θάλασσσα που βρίσκεται εκεί κοντά!

Καταπληκτικές αίθουσες μουσικής και θεάτρου,με την καλύτερη δυνατή ακουστική και  επενδυμένες με ξύλο και κόκκινο βελούδο!





Έργα τέχνης που αιωρούνται από ψηλά.











  Χώροι με την καλύτερη ηχομόνωση για τις πρόβες των καλλιτεχνών!
Σειρές ολόκληρες καθισμάτων που κλείνουν και εξαφανίζονται με έναν μαγικό τρόπο!


Τεράστιοι πύργοι με ράφια έτοιμοι να γεμίσουν με χιλιάδες βιβλία!










Ευχάριστοι χώροι που περιμένουν τους φίλους των βιβλίων να τα δανειστούν και να τα διαβάσουν. Όλα οργανωμένα και μελετημένα μέχρι και  την τελευταία τους λεπτομέρεια.
Εξοπλισμένα στούντιο και αίθουσες για νέους δημιουργούς.



 Και επάνω ψηλά το στέγαστρο, ανάλαφρο σαν να ακουμπάει μαλακά πάνω στο κτήριο!





Φύγαμε με μια βαθειά ικανοποίηση.

ΥΓ. Εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις και τους εργάτες που έφτιαξαν με τα χέρια τους αυτό το έργο! 

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα! 

Ελένη Μπαρού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου