Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Καλλιτέχνης, ακτιβιστής,ανατρεπτικός



Και φυσικά εννοούμε τον  Ai Weiwei, τον διάσημο κινέζο εικαστικό, τον πιο επίκαιρο καλλιτέχνη των ημερών μας. Τον γνωρίσαμε καλύτερα όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας με αφορμή το δράμα των προσφύγων, αλλά και από την έκθεσή του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που ήταν και η πρώτη παρουσίαση έργων του σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως!


Ένας καλλιτέχνης μεγάλου βεληνεκούς με τα έργα του να έχουν φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ευαισθητοποιημένος ιδιαίτερα στο προσφυγικό, όπως και στις διώξεις κατά των ατομικών ελευθεριών.



Η έκθεση είχε σκοπό να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα του:







Τα μικρά ξύλινα φέρετρα. Τραγική αναμνηση του σεισμού του Σετσουάν το 2008 αφού τότε σκοτώθηκαν χιλιάδες παιδιά όταν κατέρευσαν τα σχολεία τους.












Ένα “δέντρο” γεμάτο φως που το αντανακλούν χιλιάδες μικρά κρυσταλλάκια!







 



Μια μαρμάρινη κάμερα στο κέντρο και γύρω της εντυπωσιακή ταπετσαρία γεμάτη χρυσές κάμερες και πουλάκια του τουίτερ, νέα πλέον σύμβολα της εποχής μας.





 



Γρασίδι “ από μάρμαρο συμβολίζει τον κινέζικο λαό.








 





Ονομασία του έργου: Σταφύλια!






Ένα κυκλαδικό ειδώλιο, σε φυσικό μέγεθος, το «Standing Figure»- ένα νέο έργο του, αποκλειστικά εμπνευσμένο από τη συλλογή του Μουσείου. Εκτίθεται εκεί ανάμεσα στα φημισμένα αρχαιολογικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής και “συνομιλεί” με αυτά!




 Στην βεράντα του πρώτου ορόφου ανεμίζουν τρεις σημαίες σε χρώματα του καλλιτέχνη: Η ελληνική, εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κέντρο η σημαία του απάτριδος, με το κορμάκι του αδικοχαμένου Αϊλάν να διακρίνεται κάθε φορά που η σημαία ανοίγει από τον ελαφρύ αέρα.



Δεν λείπουν και φωτογραφίες ελλήνων φωτογράφων με θέμα τους πρόσφυγες που εκτίθενται παράλληλα με αυτές του καλλιτέχνη από τις δράσεις που ανέπτυξε τους τελευταίους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα, καταγράφοντας την προσφυγική κρίση.





Μια έκθεση συναρπαστική, όπου η τέχνη συναντά την πολιτική, ο κινεζικός πολιτισμός τον ελληνικό και οι αρχαίοι κυκλαδίτες τον σύγχρονο κόσμο!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!!

Ελένη Μπαρού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου