Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ




Λένε  ότι όταν οι μεγάλοι αναπολούν το παρελθόν,  οι μικρότεροι βαριούνται αφόρητα.
 Επειδή όμως στην έκθεση  "made in Greece" στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είδαμε πολλούς νέους ανθρώπους να  βλέπουν με ενδιαφέρον μιαν Ελλάδα  που υπήρξε κάποτε παραγωγική,  εξωστρεφής, εργατική,εφευρετική, πρωτοπόρα, ας  τολμήσουμε κι εμείς   να μιλήσουμε  για αυτό το παρελθόν. 


Στη χώρα  μας  υπήρξαν βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους,  κατασκεύασαν   πρωτότυπα προϊόντα, κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες, δημιούργησαν  νέες  βιομηχανικές πόλεις.
Υπήρξαν εταιρίες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και διατηρούν το ελληνικό τους όνομα έως σήμερα, αλλά και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα και δεν τα κατάφεραν. Τα συγκροτήματά τους έμειναν σε εμάς  σαν μνημεία πλέον βιομηχανικής κληρονομιάς.Η Ελλάδα λοιπόν είχε βαριά βιομηχανία:

κατασκεύαζε δομικά υλικά
 είχε  μεγάλες εταιρίες τσιμέντων


βωξίτες


εφτιαχνε ψυγεία και ηλεκτρικές κουζίνες











μέχρι και αυτοκίνητα!









  "Ατσάλινες"  κλωστές,


κασμήρια,







λευκά είδη,

 έπιπλα,






 έπιπλα γραφείου







 
                                 τσιγάρα
φάρμακα

Στον κλαδο των τροφίμων 





 μπισκότα,








 ποτά,


                                   παγωτά,


  σοκολάτες,






και άλλα πολλά...



όλα αυτά τα διαφήμιζε με το ... στύλ της εποχής:











Στην έκθεση αυτή είδαμε  σχεδόν 100 βιομηχανίες από 8 κλάδους να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας, διαβάσαμε για τα πρόσωπα πίσω από τα εργοστάσια, τους βιομηχάνους αλλά και  τους εργάτες, άντρες και γυναίκες που δούλεψαν σκληρά για να ζήσουν αλλά και να αναστηλώσουν την χώρα μας.

Και αν τώρα  μελαγχολούμε για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν για πάντα, χαιρόμαστε όμως για αυτές που συνεχίζουν ακόμα την παράδοση τόσων χρόνων. Βλέπουμε και απολαμβάνουμε ακόμα τα προϊόντα τους. Σαν την σοκολάτα  ΙΟΝ αμυγδάλου!

Καθώς έκλεινα  αυτήν την ανάρτηση διάβασα  τυχαία για έναν νεαρό επιχειρηματία, τον Νίκο Αναστασίου,  γιό ξυλουργού από το Μενίδι, που αφού επένδυσε με ξύλο  το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος κάνοντας τόσο σπουδαία δουλειά,  συνεχίζει να  ντύνει με ξύλο δεκάδες  κτήρια  που κατασκευάζονται σ' όλον τον κόσμο,

όπως η νέα όπερα στο Ανόϊ!

Καιρός πλέον να μιλήσουμε και για το μέλλον.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!



Ελένη Μπαρού






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου