Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ


Το "κάθε βδομάδα" αυτή τη φορά πήγε στη Ρωσία! 
Είδε πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής και άλλα εκπληκτικά έργα τέχνης που είχαν στις συλλογές τους Τσάροι και Τσαρίνες!

Ερως και ψυχή

Όταν ο Μεγάλος Πέτρος το 1696 αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στην Ευρώπη και να αφήσει για λίγο πίσω του τα σκοτεινά και θρησκόληπτα παλάτια της Μόσχας, έμεινε έκθαμβος από την άνθηση των τεχνών και των επιστημών που βρήκε εκεί, αλλά  και από τα γεμάτα με  καλλιτεχνήματα παλάτια των Ευρωπαίων βασιλιάδων! 



Αποφάσισε λοιπόν να φτιάξει μια καινούργια πόλη σαν τις πόλεις που είδε στην περιοδεία του και ακόμη καλύτερη ! Και τα κατάφερε( αφού δούλεψαν εκεί χιλιάδες δουλοπάροικοι) να χτίσει στις όχθες του ποταμού Νέβα, την Αγία Πετρούπολη και να γεμίσει όλα αυτά τα σπουδαία παλάτια και μέγαρα  που χτίστηκαν εκεί, με εξίσου σπουδαία έργα τέχνης!


Πολλά από αυτά τα έργα τέχνης  μαζί με τις συλλογές των διαδόχων του Πέτρου (Η Αικατερίνη η Μεγάλη τους ξεπέρασε όλους ) αφού επέζησαν από επαναστάσεις και πολέμους, βρίσκονται στο Ερμιτάζ, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου!

Αλλά φυσικά και δεν πήγαμε στην Ρωσία. Το Βυζαντινό Μουσείο έφερε λίγα μεν αλλά αντιπροσωπευτικά κομμάτια από τη συλλογή του Ερμιτάζ για να πάρουμε και μείς εδώ μια ιδέα από αυτή την πολιτιστική κληρονομιά.

Είδαμε λοιπόν χρηστικά αντικείμενα φτιαγμένα από σπουδαίους τεχνίτες της εποχής όπως 


 περίτεχνα κουτιά,





 πολύτιμα ρολόγια,













 κηροπήγια,


  μέχρι το... φορητό παρεκκλήσι ενός τσάρου

 και τη βεντάλια μιας τσαρίνας! 

 ασημένια σερβίτσια

 αλλά και φορητές εικόνες



 Αλλά ακόμη σπουδαιότερα ήταν τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.  Πίνακες αντιπροσωπευτικοί κάθε εποχής και τεχνοτροπίας, από την αναγέννηση  ως τον διαφωτισμό και μέχρι τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό!  Είδαμε Ρούμπενς, Γκρέκο, Ροντέν, Ντελακρουά!
 












 

Κι έτσι κι εμείς εδω στην Αθήνα του 2016, σε μια πόλη που παλεύει να σταθεί όρθια μεσα στον κυκλώνα της κρίσης, χαρήκαμε που μπορέσαμε να δούμε με το δέος που τους ταιριάζει, τα θαυμαστά αυτά έργα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 26 Φεβρουαρίου 2017. Προλαβαίνετε!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Ελένη Μπαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου