Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΟΡΙΓΚΑΜΙ;



Εμείς δεν ξέραμε και πήγαμε στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας για να μάθουμε!
Αφού περάσαμε όλη την έρευνα της εισόδου, βρήκαμε μια συμπαθέστατη Γιαπωνέζα να μας περιμένει στην αίθουσα. 



 

Μιλούσε σπαστά Ελληνικά και ήταν εκεί για να μας δείξει μια τέχνη που στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τα παιδιά την μαθαίνουν από τους γονείς ή τους παππούδες τους.




 Είναι η τέχνη του διπλώματος χαρτιού, το οριγκάμι, μια παράδοση αιώνων που περνάει από γενιά σε γενιά. Χάρτινα λουλούδια, πουλιά, καπέλλα πορτοφόλια και χίλια δυό άλλα πράγματα που τα φτιάχνεις διπλώνοντας τετράγωνα χρωματιστά χαρτιά χωρίς να χρησιμοποιείς ψαλίδι!
 

Διαβάζω ότι το οριγκάμι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά , η αρχιτεκτονική, ακόμη και η ιατρική ως μέθοδος θεραπείας!

Προσπαθήσαμε λοιπόν να μάθουμε κι εμείς κάτι λίγο απ' αυτήν την τέχνη και ιδού το αποτέλεσμα:


Πρώτο και καλύτερο: Το καπέλο του σαμουράι! 





Αλλά και ένα πορτοκαλί λουλούδι!
  

 



Ένας κίτρινος ανεμόμυλος!  





ένα πορτοφόλι αλλά και ένα βατραχάκι!















Το πιό δημοφιλές βέβαια από όλα τα δημιουργήματα οριγκάμι είναι ο γνωστός γερανός. Το γλυπτό μάλιστα που στολίζει τον κήπο της πρεσβείας είναι ακριβώς αυτό: Ενας μεταλλικός τέτοιος γερανός ! Εκεί μάλλον δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά! Ιδού το τραγικό αποτέλεσμα

Ο γερανός μας προσγειώθηκε απότομα!
Μικρή σημασία όμως έχει αφού περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα και γνωρίσαμε  μια πτυχή ενός  πολιτισμού σχεδόν εξωτικού για μας. Α, μην ξεχάσουμε ότι σε κάποια γωνιά της αίθουσας  βρήκαμε και γιαπωνέζικα φαγητά!


  Μέρος του πολιτισμού τους δεν είναι κι αυτά;

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Ελένη Μπαρού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου